Over ons

Poep is vies, poep is goor, thuis trek je toch ook gewoon door?

Hondenpoep overlast vormt een groot probleem. Landelijk staat deze ergernis in de top 5, regionaal en lokaal hoger, vaak op nr. 1. In Driebergen staat het op de 2e plaats: er zijn tal van plekken waar enorm veel overlast van hondenpoep is. En juist op plaatsen waar veel mensen komen: bij scholen, kinderspeelplaatsen, winkelstraten, trapveldjes… Of we nu een hond hebben of niet, iedereen heeft hekel aan
poep aan zijn schoen… Bovendien, het laten liggen van hondenpoep
vormt een gevaar voor de volksgezondheid en het milieu.

GEMEENTEN zitten met de poep in de maag. En zeg nou zelf: wie wil er nou poep in zijn portefeuille hebben?

Ontstaan: Wie zijn wij?
Beeldend kunstenares Verena op ten Noort uit Driebergen greep de gelegenheid aan om dit hot issue op een positieve, ludieke wijze onder de aandacht te brengen van bewoners
en hondeneigenaren. Samen met diverse VIP’s waaronder Prof. dr F. van Knapen (Universiteit van Utrecht, specialist veterinaire volksgezondheid), wethouder Bert Homan (gemeente Utrechtse Heuvelrug), Mark de Haas ‘Poepspecialist’ van Gepp en behoorlijk wat kinderen van Driebergse basisscholen voerden ze het project “Poep op de stoep” uit om mensen bewust te maken. Het project bestond uit een Performance Art ter bewustwording van de poepoverlast en gevaar voor gezondheid van mens & dier & milieu met als achterliggende gedachte:
“Poep is vies, poep is goor, thuis trek je toch ook gewoon door”.
Tijdens deze Performance Art op 18 mei 2010 werd officieel de Stichting De Nationale Bond tegen hondenstront opgericht.

Waarom de “Stichting De Nationale Bond tegen hondenstront”?
Rare naam, wel opvallend een duidelijk. In Nederland is op lokaal niveau deze of gene organisatie bezig met de hondenpoepoverlast.

Het nationaal bundelen, inzichtelijk maken en het samen met elkaar eenduidig oplossen van het probleem staat de Bond voor ogen. Zodat door heel Nederland duidelijk is hoe de poep opgeruimd dient te worden. Op innovatieve wijze, middels positieve communicatie en duurzame middelen dat een groot publiek aanspreekt.

De bond wil met zijn site hét Platform hondenpoepoverlast, informatie & communicatie zijn. De paraplu waaronder verschillende partijen en spelers in het veld met elkaar kunnen samenwerken, communiceren, kennisdelen en actie ondernemen om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het poepoverlastprobleem in Nederland.

Sterker nog: het mobiliseren, attenderen en bewustmaken van de diverse partijen die hiermee te maken hebben. De gehele Nederlandse bevolking dus. Ook het stimuleren van nieuwe wegen en productinnovatie behoort hier toe.

Hoe?
Het oplossen van het hondenpoepprobleem is een mentaliteitsverandering.
De Bond bundelt informatie, organiseert Performances, lezingen, workhops en ontwikkelt ondersteunende middelen en activiteiten om de mentaliteitsverandering tot
stand te gaan brengen.

Maar het veranderen van de perceptie kunnen we niet alleen. Dat kost tijd, inventiviteit, acties, handvatten, inzichtelijkheid en afstemming. Maar ook (sponsor)gelden om deze dingen voor elkaar te gaan brengen. Vele partijen hebben ermee te maken, of gaan er mee te maken hebben. Heilige huisjes staan soms in de weg… en poep is natuurlijk ook niet chique…vandaar een beeldend kunstenaar die als het ware als een moderne nar buiten het krachtenveld staat en boven de partijen, een maatschappelijk probleem op een andere manier onder de aandacht kan brengen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>